Brand pakhuis Oakland - Politie startte onlangs onderzoek na berichten dat mensen illegaal in pakhuis woonden

door
Belga
Leestijd 2 min.

De stad Oakland heeft drie weken geleden een onderzoek geopend om te weten te komen of in het pakhuis "Ghost Ship", waar bij een brand tijdens een feestje minstens 9 doden vielen, mensen illegaal woonden. Dat melden de Amerikaanse media zaterdag. De gemeente-autoriteiten hadden meldingen gekregen dat er mensen in het pakhuis zouden wonen, terwijl het enkel mocht gebruikt worden als magazijn. Het onderzoek naar die klachten was nog niet afgerond, waardoor het nog niet duidelijk is of er effectief mensen woonden, aldus Darin Ranelletti van de stedenbouwkundige dienst van Oakland. Omwonenden hadden bovendien geklaagd over de grote hoeveelheid afval in de buurt van het gebouw, waaronder ook gevaarlijke producten. Volgens de lokale media woonden er ongeveer 50 mensen in het gebouw, vooral artiesten, die in hun ateliers zouden gewoond hebben.

Volgens Ranelletti hadden de organisatoren van de elektronische muziekparty bovendien geen vergunning gevraagd om het feest te laten plaatsvinden in het pakhuis.

Bij de brand, die vrijdag rond 23.30 uur plaatselijke tijd uitbrak, vielen zeker 9 doden en zijn nog 25 mensen vermist. Het is echter nog niet bekend hoeveel mensen juist aanwezig waren op het feest, het aantal aanwezigen zou tussen 50 en 100 liggen. De autoriteiten vrezen dat het dodental kan oplopen tot 40.

De brandweer heeft ondertussen delen van het gebouw beveiligd, zodat de brandweerlieden het kunnen doorzoeken naar meer slachtoffers. Burgemeester Libby Schaaf verklaarde dat het veel tijd zal kosten om "het onderzoek te voeren op de grondige manier die de families van de slachtoffers verdienen".

bron: Belga