Brand pakhuis Oakland – Dodentol loopt op tot 24

Twee dagen na de brand in een door artiesten bewoond pakhuis in Oakland zijn al 24 lichamen geborgen. Dat heeft politiefunctionaris Ray Kelly zondag meegedeeld op een persconferentie. Hij waarschuwde dat de dodentol nog zal oplopen, want tot dusver is amper 20 procent van het twee verdiepingen tellend gebouw doorzocht. De precieze oorzaak van brand is nog niet bekend. Vrijdag kort voor middernacht brak brand uit tijdens een illegale elektronische muziekparty in een pakhuis in Oakland in de staat Californië. Op het feestje zouden tussen de 50 en 100 mensen aanwezig zijn geweest. Een eerdere balans maakte gewag van negen doden en 25 vermisten, maar de dodentol is nu al opgelopen tot zeker 24.
Volgens Ray Kelly zal de identificatie van de lichamen heel wat tijd in beslag nemen. Tot nu hebben nog maar drie families de bevestiging gekregen dat een van hun naasten de brand niet overleefde.
De brandweer heeft de afgelopen 12 uur gewerkt om een weg door het puin te banen, maar slaagde er tot nu toe in om slechts een vijfde van het gebouw uit te kammen. “We zullen nog meerdere dagen nodig hebben om heel het gebouw te doorzoeken”, zegt brandweercommandant Melinda Drayton.
Enkele weken geleden werd nog een onderzoek geopend om na te gaan of mensen het pakhuis illegaal bewoonden. Volgens de lokale krant East Bay Times werd het gebouw als verblijf- en werkplaats gebruikt door artiesten die deel uitmaken van een collectief.

Bron: Belga