Bisschop Lode Aerts in gedachten bij slachtoffers seksueel misbruik

Bisschop Lode Aerts in gedachten bij slachtoffers seksueel misbruik

“Op deze dag gaan mijn gedachten in het bijzonder uit naar de slachtoffers van seksueel misbruik.” Dat zei bisschop van Brugge Lode Aerts zondagmiddag, kort voor zijn wijding in de Sint-Salvatorskathedraal in Brugge. De nieuwe bisschop wil transparanten zijn over misbruik in de kerk en het onderwerp bespreekbaar maken. “We moeten lessen trekken uit het verleden”, opent Aerts over de moeilijke periode in het bisdom van Brugge. In 2010 trad bisschop Roger Vangheluwe af na een schandaal over seksueel misbruik binnen de kerk. Jozef De Kesel nam over maar ook Aerts krijgt nog een loodzware erfenis.

“Ik denk vandaag in het bijzonder aan die mensen die ontzettend veel pijn hebben geleden en verdriet hebben gekend. Maar laat dit niet verloren gaan. We moeten de dingen durven uitspreken en alles goed in de gaten opdat het niet opnieuw zou gebeuren. Het kan gebeuren, de mens is zwak, maar we moeten waakzaam zijn en mogen niets onder de mat vegen. Er zijn slachtoffers die me succes wensen, maar die het niet aankonden om vandaag naar Brugge te komen. Ik denk aan hen”, aldus bisschop Aerts die emotioneel reageerde op de vragen rond het misbruik.

“Er is ontzettend veel werk gebeurd de laatste jaren. De slachtoffers zijn gehoord. Ze moeten ook durven spreken. Ik ga de lijnen die kardinaal De Kesel heeft uitgezet zeker verderzetten.”

bron: Belga