Schotten mogen niet meer roken in auto met kinderen

De Schotten mogen vanaf vandaag niet meer roken in de auto als er minderjarigen bij zijn. Wie betrapt wordt met een sigaret riskeert een boete tot 1.000 pond (1.194 euro).

De nieuwe wet moet de effecten van passief roken op kinderen verminderen. Bloot staan aan passief roken vermeerdert de risico’s op astma, bronchitis en longonsteking. Dat is nog meer het geval bij kinderen, die sneller ademen dan volwassenen en dus meer rook binnenkrijgen.

Niet veilig

De Schotse minister van Gezondheid Aileen Campbell wijst er op dat vooral kinderen slachtoffer zijn van passief roken. "Het is simpelweg niet veilig om te roken als er een kind in de wagen zit. Zelfs tijdens korte ritjes stapelen gevaarlijke chemicaliën zich op", aldus de minister.

De nieuwe wet kon op de steun rekenen van gezondheids- en antirookorganisaties. In Schotland is het al tien jaar verboden om te roken in openbare plaatsen. Sindsdien zou het aantal gevallen van astma en hartaanvallen drastisch gedaald zijn.

Europa

In Engeland en Wales bestaat een gelijkaardige wet al een jaar. Op het Europese vasteland is Frankrijk het enige land waar het verboden is te roken in de auto in de nabijheid van kinderen. In Finland bestaan er plannen om roken te verbieden overal waar kinderen aanwezig zijn.

België

Ook in België wordt nagedacht over het invoeren van een rookverbod in de wagen als daar kinderen in zitten. Kamerlid Dirk Janssens (Open Vld) heeft daarover een wetsvoorstel ingediend, dat momenteel in het parlement zit voor bespreking. Minister van Volksgezondheid De Block steunt het voorstel. "Volwassenen hebben de keuze, maar kinderen niet. We moeten ze dan ook beschermen", aldus de woordvoerster van de minister.