VS blokkeren overname van Aixtron US door Chinese groep

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Verenigde Staten hebben vrijdag de overname geblokkeerd van de in Duitsland gevestigde industriële groep Aixtron door de Chinese groep Grand Chip Investment, vanwege "risico's voor de nationale veiligheid". Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Financiën vrijdag. President Barack Obama heeft per decreet de verkoop verboden van het Amerikaanse filiaal van chiptechnologiebedrijf Aixtron, dat onderdelen maakt die ook militaire toepassingen kunnen hebben, aan Grand Chip Investment. Hij blokkeert zo de facto de overname van de Duitse groep door het Chinese bedrijf.

De Duitse regering had eind oktober, nadat ze eerder haar toestemming gegeven had voor de overname voor een bedrag van 670 miljoen euro, haar beslissing opgeschort omdat ze van de Amerikaanse overheid inlichtingen had gekregen dat de operatie de overdracht van gevoelige technologie met zich zou kunnen meebrengen.

Aixtron telt in Duitsland ongeveer 750 werknemers en is goed voor een omzet van bijna 200 miljoen euro. In het Amerikaanse filiaal van de groep werkt een honderdtal personen.

Het Witte Huis kan zijn veto uitspreken tegen een overname door een buitenlands bedrijf wanneer er een "geloofwaardig bewijs is dat de overdracht van de controle aan een buitenlands belang de nationale veiligheid dreigt te verstoren", aldus het ministerie van Financiën. Het is nog maar de derde keer sinds 1990 dat een Amerikaanse president gebruik maakt van dat recht.

Het aandeel van Aixtron ging nabeurs in het rood. Het bedrijf wilde vrijdagavond geen commentaar geven.

bron: Belga