Trump president-elect - Trump praat met president van Taiwan, wat tot woede kan leiden bij China

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Amerikaanse president-elect Donald Trump heeft vrijdag een telefoongesprek gehad met de Taiwanese presidente Tsai Ing-wen. Dat heeft zijn entourage aangekondigd. Het is de eerste keer sinds 1979 dat een Amerikaanse president openlijk dergelijk contact legt, en dat zou in slechte aarde kunnen vallen bij China. Het Witte Huis liet vrijdag al weten dat het het "één China"-beleid, waarbij Taiwan deel uitmaakt van China, blijft steunen. "Tijdens hun conversatie hebben ze de nauwe banden op vlak van de economie, de politiek en de veiligheid tussen Taiwan en de Verenigde Staten aangehaald", zo klinkt het in een persbericht. Beide presidenten hebben elkaar "gefeliciteerd" voor hun recente verkiezingsoverwinningen (Tsai Ing-wen werd in mei verkozen).

Volgens het persbericht sprak Trump vrijdag ook met de Afghaanse president Ashraf Ghani, de Singaporese premier Lee Hsien Loong en de controversiële populistische Filipijnse leider Rodrigo Duterte, die de huidige president Barack Obama eerder dit jaar een "hoerenzoon" noemde. Eerder raakte ook bekend dat hij sprak met de Pakistaanse premier Nawaz Sharif.

De officiële politieke toenadering tussen Taiwan en de VS was de eerste sinds 1979, toen Washington de betrekkingen met Taipei verbrak. Sindsdien hebben de VS en Taiwan stabiele, maar slechts onofficiële betrekkingen.

Taiwan is de facto onafhankelijk van China sinds de burgeroolog van 1949, toen het nationale leger van Kuomintang naar het eiland was gevlucht na zijn nederlaag tegen de communisten. China beschouwt Taiwan echter nog steeds als een deel van zijn grondgebied. De betrekkingen tussen China en Taiwan zijn nog verslechterd sinds de verkiezing van Tsai Ing-wen, wier partij vijandig staat tegenover Peking.

Washington steunt sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw de politiek van "één China", na het historische bezoek van president Richard Nixon aan China, dat de betrekkingen tussen beide landen herstelde. In 1978 erkende de VS Peking officieel, en in 1979 sloten de VS hun ambassade in Taiwan.

Kort nadat bekendraakte dat Trump sprak met Tsai Ing-wen, meldde het Witte Huis dat de VS het "één China"-beleid blijft steunen. "Er is niets veranderd in ons beleid op lange termijn", aldus woordvoerster van de nationale veiligheidsraad Emily Horne. "We blijven strikt bij ons beleid van één China."

Adviseurs van Trump raadden hem tijdens zijn campagne aan om Amerikaanse wapens te verkopen aan Taiwan, om een tegengewicht te bieden voor de groeiende militaire macht van China, maar het is momenteel nog onduidelijk hoe Trump zelf tegenover Taiwan staat.

Bron: Belga