Trump president-elect – “Taiwanese president heeft mij opgebeld”

Trump president-elect - "Taiwanese president heeft mij opgebeld"

“De president van Taiwan HEEFT MIJ GEBELD vandaag om me te feliciteren voor mijn overwinning bij de presidentsverkiezingen. Bedankt.” Zo reageert de Amerikaanse president-elect via Twitter op de commotie die is ontstaan nadat bekendraakte dat hij een rechtstreeks gesprek had met presidente Tsai Ing-wen. Dat is ongezien, aangezien de Verenigde Staten in 1979 de betrekkingen met Taiwan verbraken. Het contact kan leiden tot woede bij China, dat Vietnam niet als onafhankelijke staat erkent. “Het is interessant dat de VS voor miljoenen dollars militair materiaal verkoopt aan Taiwan, maar dat ik geen telefoontje zou mogen accepteren om mij te feliciteren”, aldus de nieuwe president nog.
Taiwan is de facto onafhankelijk van China sinds de burgeroorlog van 1949, toen het nationale leger van Kuomintang naar het eiland was gevlucht na zijn nederlaag tegen de communisten. China beschouwt Taiwan echter nog steeds als een deel van zijn grondgebied, en de Verenigde Staten steunen dat “één China”-beleid. Het Witte Huis bevestigde dan ook kort nadat bekendraakte dat Trump met Tsai Ing-wen belde, dat het Amerikaanse beleid tegeover China op lange termijn niet veranderd is. De VS hebben sinds 1979 stabiele, maar onofficiële betrekkingen met Taiwan.
Adviseurs van Trump raadden hem tijdens zijn campagne aan om Amerikaanse wapens te verkopen aan Taiwan, om een tegengewicht te bieden voor de groeiende militaire macht van China, maar het is momenteel nog onduidelijk hoe Trump zelf tegenover Taiwan staat.
China heeft nog niet gereageerd op de demarche van Trump, maar meldde eerder op de dag wel al dat het bezorgd is over een wetsvoorstel rond de uitgaven van Defensie, waarin gesuggereerd wordt dat de VS op een hoog niveau militaire uitwisselingen zouden moeten doen met Taiwan, aldus de Amerikaanse media. “China verzet zich met klem tegen elke vorm van officieel contact of militaire uitwisseling tussen de VS en Taiwan”, klonk het bij het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

bron: Belga