Responsible Young Drivers stomen zich klaar voor verkeersveilige eindejaarsnacht

Responsible Young Drivers stomen zich klaar voor verkeersveilige eindejaarsnacht

Ook dit jaar zetten de Responsible Young Drivers (RYD) zich op oudejaarsnacht in om iedereen veilig thuis te krijgen. De vrijwilligersorganisatie is volop bezig met rijtesten en gaat op zoek naar een honderdtal vrijwilligers over heel Vlaanderen. In Roeselare vond zaterdag de eerste rijtest plaats. Responsible Young Drivers is een maand voor nieuwjaar volop bezig met het rekruteren van zo veel mogelijk vrijwilligers tussen 17 en 29 jaar oud. Wie ouder of jonger is kan zeker ook een handje toesteken. “Hoe meer vrijwilligers, hoe beter uiteraard. Dan kunnen we meer ritten doen en langere afstanden rijden”, aldus Jorgen Robijn van RYD.

Op dit moment is de organisatie al zeker van een vijftigtal vrijwilligers, maar dat aantal moet nog verdubbeld worden de komende weken.

De 19-jarige Tom Hubrecht uit Alveringem is er een van. “Het is een tof concept en ik wou al langer vrijwilligerswerk doen. Hier kruipt weinig tijd in, maar je steunt wel een heel mooi initiatief. Vorig jaar is een vriend van mij omgekomen op oudejaar in een ongeval. Hij zat naast een dronken bestuurder. Dat is zeker een extra motivatie.”

De eerste rijtest vond plaats in Roeselare maar RYD trekt de komende weken door heel Vlaanderen om te rekruteren en rijtesten te organiseren. Iedere vrijwilliger moet een twintigtal minuten rijden om aan te tonen dat ze kunnen omgaan met andere wagens en, vaak dronken, passagiers. De vrijwilligers zullen op oudejaar gemiddeld vijf tot tien ritten uitvoeren.

Wie interesse heeft kan terecht op www.responsibleyoungdrivers.be. De organisatie contacteert ook ieder jaar oud-vrijwilligers. Met deze actie wil RYD vooral sensibiliseren en mensen aanzetten om niet dronken achter het stuur te kruipen. “We merken toch enige bewustwording. Niet enkel bij jongeren, maar ook oudere generaties kiezen vaker een BOB”, besluit Robijn. RYD zet zich het jaar rond in voor verkeersveiligheid.

bron: Belga