Eenentwintig kompels overleden na mijnongeval van dinsdag in China

Bij een ongeval in een koolmijn in het noordoosten van China zijn eenentwintig mijnwerkers om het leven gekomen. Dinsdagavond raakten de 22 kompels ingesloten in de mijn in de buurt van Qitaihe na een ontploffing. Een mijnwerker leeft nog, maar zit nog steeds vast in de mijn, aldus persagentschap Xinhua. Vrijdagavond raakte bekend dat 21 van de 22 arbeiders overleden waren. De enige overlevende mijnwerker zit al drie dagen vast. De reddingsoperatie verloopt moeizaam vanwege brokstukken die in de gangen van de mijn terechtkwamen na de ontploffing.
Het nieuwe ongeval volgde op de overstroming van een koolmijn in Yichun in dezelfde provincie, waarbij zeven mensen zouden zijn omgekomen. Na een week werd de zoektocht naar de vermisten dinsdag stopgezet.
China is de grootste kolenproducent ter wereld, maar de mijnen zijn eveneens de gevaarlijkste ter wereld. Elk jaar komen duizenden kompels om het leven, verhoudingsgewijs veel meer dan in andere delen van de wereld. Veiligheidsvoorschriften en gebrek aan toezicht en ook nepotisme gelden vaak als oorzaken. Vele ongevallen worden zelfs niet eens gemeld.
Na een explosie met 33 doden in de Jinshangou-mijn in Chongqing in het zuidwesten van China eind oktober werden elf verantwoordelijken gearresteerd. De arbeidsinspectie in Peking beticht hen van nalatigheid, aldus Xinhua. Er werd verouderd, ondoeltreffend en defect materiaal gebruikt. De ventilatie was ontoereikend. Ook de maatregelen voor de veiligheid en de gezondheid van de mijnwerkers was chaotisch.

Bron: Belga