Amnesty International hoopt op 40.000 briefschrijvers met schrijfmarathon

Amnesty International hoopt op 40.000 briefschrijvers met schrijfmarathon

In Antwerpen geeft mensenrechtenorganisatie Amnesty International zaterdag de aftrap voor een nieuwe schrijfmarathon. De hele maand december vraagt de organisatie vrijwilligers om brieven te schrijven tegen mensenrechtschendingen. Dit jaar hoopt men op zo’n 40.000 exemplaren, onder meer om moorden op albino’s te doen stoppen. Naar aanleiding van de Internationale Mensenrechtendag op 10 december vinden in heel Vlaanderen allerlei schrijfacties plaats, de hele maand lang. De aftrap wordt gegeven in de Karel De Grote-Hogeschool op de Antwerpse Groenplaats.

“Jouw brief kan levens veranderen. Minstens een op de vier schrijfacties heeft resultaat. Iemand wordt vrijgelaten, iemand krijgt toegang tot een advocaat, folterpraktijken worden onderzocht of gebrekkige wetgeving wordt aangepast”, zegt Lien – Lady Linn – De Greef, dit jaar de ambassadrice voor de actie.

Dit jaar wordt onder meer aandacht gevraagd voor Shawkan, een Egyptenaar die al sinds 2013 in de cel zit en de doodstraf riskeert omdat hij foto’s maakte van het hardhandig optreden van veiligheidsdiensten bij een protest.

Voor het tienjarige meisje Annie Alfred wordt een beter en veiliger leven gevraagd. Ze lijdt aan albinisme en dreigt daardoor – zoals vele lotgenoten in Malawi en daarbuiten – verminkt of vermoord te worden omdat de fabel leeft dat haar lichaamsdelen geneeskrachtig zouden zijn.

Ook Amerikaans president Barack Obama is een bestemmeling. Hem wordt om een pardon gevraagd voor Edward Snowden, de klokkenluider die massale privacyschendingen door inlichtingendiensten aan het licht bracht.

Vorig jaar leverde de dchrijfmarathon in Vlaanderen 32.500 brieven en boodschappen op. Op de derde editie hoopt men op 40.000 brieven, waarvan al zo’n 4.000 op zaterdag. Op de campagnewebsite schrijfmarathon.be kunnen ook digitale brieven worden verstuurd.

bron: Belga