Aanslagen kosten Belgische economie 2,4 miljard euro

door
Belga
Leestijd 1 min.

De aanslagen in Parijs en Brussel hebben de Belgische economie 2,4 miljard euro schade berokkend. Dat blijkt uit berekeningen van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), waarover De Tijd en Het Laatste Nieuws zaterdag berichten. "De schade is groter dan verwacht", zegt VBO-topman Pieter Timmermans. "In april raamden we die nog op zo'n 0,3 procent van het bruto binnenlands product, nu komen we uit op 0,6 procent." Zonder de aanslagen zou de Belgische economie dit jaar zo'n 2 procent groeien, meer dan de verwachte 1,3 tot 1,4 procent, aldus het VBO, en zouden er in de privésector 8.000 tot 9.500 jobs meer gecreëerd zijn.

De directe schade was het grootst in de horeca, de handel, de eventsector en de luchtvaart. Daarbovenop werden hun toeleveranciers, zoals de mode-, de voedings- en de oliesector, indirect getroffen.

De overheid moest dan weer meer uitgeven aan zorg, veiligheid, infrastructuur en werkloosheidsuitkeringen. Tegelijk liep ze belastingen mis. Volgens Het Laatste Nieuws liep de schade voor de schatkist nog eens op tot 2,3 miljard euro.

Intussen is het ergste voorbij. Sinds de zomer veren de getroffen sectoren weer op, schrijft De Tijd.

bron: Belga