Deze sporten doen je langer leven

Dat sporten gezond is, weten we al langer. Nu blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Oxford bij 80.000 Europeanen en Australiërs dat het ook tot een langer leven kan leiden.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

De wetenschappers ontdekten dat het overlijdensrisico maar liefst 47% lager is als je aan racketsport als tennis, badminton of squash doet. Bij zwemmers is dat 28%, bij aerobics-beoefenaars 27% en bij wielrenners 15%. Regelmatig gaan lopen, rugbyen of voetballen draagt opvallend genoeg niet bij tot een langer leven.

Het verschil tussen tennis en hardlopen, is volgens de wetenschappers te wijten aan het sociale contact. "Racketsport biedt niet alleen fysieke voordelen, maar het is ook goed voor je geestelijke gezondheid. De sociale voordelen zijn uniek binnen de sportwereld", vertelt Charlie Foster aan The Guardian.

Het team van Foster controleerde eveneens het effect op hart- en vaatziekten. Ook hier kwamen de racketsporten als winnaar uit de bus. Tennissers lopen ruim de helft (56%) minder risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten. Zwemmen (41%) en aerobics (36%) sluiten de top drie af.