Vlaamse regering roept belangenconflict in tegen strengere Brusselse geluidsnormen

De Vlaamse regering roept een belangenconflict in tegen de beslissing van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om niet langer een tolerantiemarge te hanteren voor vliegtuiglawaai. “Dit is een signaal dat we niet over ons heen laten lopen”, zegt Vlaams minister van de Vlaamse Rand Ben Weyts. “Er moet een rechtvaardige verdeling komen van de lusten én de lasten die verbonden zijn aan Brussels Airport”. Het Brussels gewest wil vanaf 1 januari 2017 een nultolerantie invoeren tegen vliegtuigen die de Brusselse geluidsnormen overschrijden. Acht luchtvaartmaatschappijen, waaronder Brussels Airlines, vochten de afschaffing van de tolerantiemarge al aan, omdat ze vrezen voor ernstig jobverlies. Maar de luchtvaartmaatschappijen vingen bot bij de Raad van State.

Daarom roept minister Weyts nu, samen met zijn collega van Omgeving Joke Schauvliege, een belangenconflict in tegen deze Brusselse demarche. “We willen de rechten van de bewoners van de Vlaamse Rand vrijwaren”, zegt Weyts. “We gaan niet op onze kop laten zitten. Het moet maar eens gedaan zijn dat de luchthaven voor de lusten wel Bruxelles-National is, maar voor de lasten alleen het vliegveld van Zaventem. Brussel wil wel de vruchten plukken, maar de overlast volledig afschuiven op Vlaanderen.”

Door het belangenconflict belandt het dossier op de tafel van het Overlegcomité tussen de federale regering en de deelstaten. Daarmee treedt automatisch een periode in van 60 dagen waarin de beslissing van de Brusselse regering opgeschort wordt. “Zo zorgen we er voor dat het Brussels Gewest aan tafel komt om over dit thema te praten. Je kan niet zomaar eenzijdige beslissingen nemen en die dan opdringen aan de rest van de wereld”, aldus Weyts. “We verhogen ook de druk voor de totstandkoming van een federale vliegwet, zodat de routes eindelijk wettelijk verankerd worden”, besluit de N-VA-minister.

bron: Belga