Unicef België: “Detentie van kinderen is een schending van de rechten van het kind”

Unicef België: "Detentie van kinderen is een schending van de rechten van het kind"

“De detentie van kinderen omwille van hun migratiestatus is een schending van de rechten van het kind en is altijd in strijd met het principe van het belang van het kind.” Dat zegt kinderrechtenorganisatie Unicef België vrijdag, in een reactie op de plannen van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) om gezinnen met minderjarige kinderen die het land worden uitgezet, als allerlaatste redmiddel, in gesloten woonunits onder te brengen. Volgens Unicef gaan het plan van Francken lijnrecht in tegen het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind en is detentie een “straf die onaanvaardbare risico’s met zich meebrengt voor de ontwikkeling en de gezondheid van kinderen”. Zo zou er een verhoogd risico zijn op zelfmoord en op ontwikkelingsproblemen.

De kinderrechtenorganisatie roept de regering op om de beslissing om gesloten gezinsunits op te richten, in te trekken, en pleit voor een “versterking van de bestaande alternatieven van kinderen in migratie”.

De beslissing van staatssecretaris Francken stuitte eerder deze week ook al op heel wat kritiek in de Kamer. Verschillende parlementsleden waarschuwden dat België in het verleden meermaals werd veroordeeld omdat het tot 2008 gezinnen met kinderen opsloot.

Francken verzekerde echter dat dit keer aan alle bezorgdheden tegemoetgekomen is, en dat het om aangepaste woonunits gaat waar de privacy van de gezinnen gegarandeerd is. Bovendien bevestigde de N-VA’er dat het om een allerlaatste redmiddel gaat en dat gezinnen sowieso slechts “heel kort” in de gesloten units zouden verblijven.

bron: Belga