Trump president-elect - Trump belooft "zeer verdeeld land" weer te verenigen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Amerikaanse president-elect Donald Trump heeft donderdagavond tijdens zijn eerste publieke optreden sinds zijn overwinning bij de presidentsverkiezingen, opnieuw geëngageerd om het "zeer verdeelde land" weer te verenigen. "We gaan ons land verenigen, heel ons land", aldus de nieuwe Amerikaanse president tijdens de eerste stop van zijn bedankingstournee in Cincinnati, Ohio, voor duizenden aanhangers. "We veroordelen de intolerantie en de vooroordelen in elke vorm. We verwerpen al de haat en verwerpen met klem het discours van uitsluiting en verdeeldheid."

Trump reikte de hand naar de Democraten. "Ik heb gesproken met de Democraten. Ik heb hen gezegd: luister, we mogen niet verdergaan met deze verlamming. Dit duurt al te lang. We gaan met elkaar praten, en ik geloof ze wanneer ze zeggen dat ze willen praten", aldus de Republikein.

"We hebben ons goed geamuseerd terwijl we streden tegen Hillary, toch?", zei Trump nog met een glimlach. Daarop klonken in de zaal slogans als "lock her up" (sluit ze op), "build that wall" (bouw die muur), die ook tijdens Trumps campagne aan bod kwamen. "De conclusie is dat we gewonnen hebben", aldus Trump.

De nieuwe president haalde ook nog eens uit naar de "oneerlijke media", en drukte zijn onvrede uit over het feit dat de media tot na middernacht gewacht hebben om zijn overwinning in Pennsylvania uit te roepen. "We hebben op een spectaculaire manier gewonnen, en we hadden de pers niet aan onze kant. De pers was brutaal."

Hij verwierp ook de globalisering: "We beloven trouw aan één vlag, en dat is de Amerikaanse vlag", zei hij. "Globalisering is prachtig, maar nu willen we focussen op onze nationale gemeenschap."

Trump kondigde in Cincinatti tot slot aan dat James Mattis zijn minister van Defensie zal worden, en dat er meer geïnvesteerd zal worden in het leger. "In een ideale wereld gebruiken we ons leger niet", zei hij.

Bron: Belga