Te weinig controle op premies voor politie

door
Belga
Leestijd 1 min.

Politiemensen kunnen met bepaalde toelagen tot meer dan 8.000 euro extra verdienen in twee maanden tijd. Maar de controle of die extra prestaties ook echt plaatsvinden, schiet tekort. Dat blijkt uit een audit van het Rekenhof over het sociaal secretariaat van de politie die alle toelagen moet verwerken, waarover De Tijd donderdag bericht. Het Rekenhof waarschuwt voor "een beperkte waarborg tegen fraude". De agenten moeten hun prestaties zelf in het computersysteem Galop registreren. Dat wordt gevalideerd door de hiërarchie, maar het is niet gekoppeld aan het systeem dat de tijden registreert. Het is niet duidelijk wie wat moet controleren en welke controles moeten gebeuren, stelt het Rekenhof, dat vraagt om meer aandacht te besteden aan het verifiëren van het aantal overuren dat politiemensen opgeven.

Het Rekenhof ziet ook een "hoog risico" in de manier waarop de loongegevens door de politie naar Financiën worden verstuurd. De beveiliging is ontoereikend en het is ook niet zeker of de gegevens die worden opgegeven wel correct zijn.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) liet begin oktober weten dat hij geen bijzondere opmerkingen had bij de vaststellingen en de aanbevelingen, en dat hij erop zal toezien dat "bruikbare initiatieven worden genomen om tegemoet te komen aan de aanbevelingen, onder andere door de procedures te formaliseren".

bron: Belga