Ruim miljoen prepaid-bellers moet zich nog bekendmaken

door
Belga
Leestijd 2 min.

De telecomoperatoren zetten de komende maanden campagnes in gang om komaf te maken met de anonieme voorafbetaalde kaarten. In de strijd tegen terreur besliste de regering dat alle gsm-nummers identificeerbaar moeten zijn. Er zijn nog meer dan een miljoen sim-kaarten in omloop waarvan niet geweten is wie ze gebruikt. Wie zich niet registreert, zal over een halfjaar niet meer kunnen bellen, sms'en of surfen. De maatregel zal normaal gezien volgende week in het Staatsblad verschijnen en tien dagen na die publicatie zullen de de operatoren officieel geen nieuwe gsm-kaarten meer mogen verkopen zonder dat ze weten wie de koper is. De mobiele operatoren krijgen daarnaast zes maanden de tijd om al hun niet-geregistreerde bestaande klanten te identificeren met naam, adres en rijksregisternummer.

Die registratie belooft een hele klus te worden. Er zijn immers enkele miljoenen voorafbetaalde kaarten in omloop. BASE heeft bijvoorbeeld 942.000 actieve prepaid-klanten, waarvan er nog 652.000 ongeregistreerd zijn. De operator zal zijn klanten een sms sturen als ze zich nog moeten registreren. Dat kan onder meer online of in de BASE-shops. De operator doet ook een "Registration Tour" met een speciale camper waar klanten zich zullen kunnen laten registreren.

Orange (ex-Mobistar) gaat al zijn 800.000 prepaid-klanten vragen zich in de komende maanden te registreren. De operator beschikt van sommige klanten wel over gegevens, maar heeft niet gecheckt of die ook correct zijn. Iemand kan een valse naam hebben opgegeven. Ook Orange zal een informatiecampagne op poten zetten, zegt woordvoerder Jean-Pascal Bouillon.

Ook marktleider Proximus zal zijn klanten in de komende weken via sms contacteren om zich te identificeren. Het bedrijf biedt daar verschillende methodes voor aan, onder meer online of in een Proximus Center. Proximus heeft circa 1,3 miljoen prepaid-klanten maar zegt niet hoeveel daarvan er nog anoniem zijn.

bron: Belga