Presidentsverkiezing Oostenrijk – Bitsig laatste televisiedebat tussen Oostenrijkse presidentskandidaten

Presidentsverkiezing Oostenrijk - Bitsig laatste televisiedebat tussen Oostenrijkse presidentskandidaten

De Oostenrijkse presidentskandidaten hebben elkaar donderdagavond ontmoet voor een laatste televisiedebat voor de verkiezing van zondag. De rechts-populistische kandidaat Norbert Hofer haalde verschillende keren verbaal uit naar zijn tegenkandidaat Alexander van der Bellen. Hij noemde hem onder meer een spion van de Sovjets en een communist, en beschuldigde hem er talrijke keren van te liegen. Van der Bellen, kandidaat voor de Groene Partij, verklaarde dan weer dat zijn tegenstander het vertrek van Oostenrijk uit de Europese Unie wil bekomen. Hij wees op het plan van Hofer om een referendum te houden moest Turkije toetreden tot de EU of wanneer de EU te gecentraliseerd zou worden.
Hofer reageerde dat zijn Vrijheidspartij FPÖ hervormingen wil, in plaats van de EU te vernielen. “Ik snap niet waarom je zoveel schrik hebt van een directe democratie”, zei hij aan Van der Bellen.
De verkiezing van zondag wordt georganiseerd na de annulatie van de vorige op 22 mei, waarbij Van der Bellen nipt won van Hofer. Het grondwettelijk hof verwierp de uitslag van die beslissende tweede ronde wegens diverse vormfouten. Moest Hofer het deze keer halen, dan zou Oostenrijk als eerste West-Europese land een rechtse populistische staatsleider krijgen.
De Freiheitliche Partei Österreichs van Hofer wordt gezien als een onderdeel van een groeiende populistische anti-establishment volksbeweging in Europa, waartoe ook de Franse Front National, de Duitse Alternative für Deutschland en de Nederlandse Partij voor de Vrijheid. De president in Oostenrijk heeft weinig politieke macht en kan geen beslissingen maken rond buitenlands beleid, maar zijn overwinning zou wel een symbolische boost betekenen voor de populisten op het continent.
Volgens de peilingen zou het zondag een nek-aan-nekrace worden tussen de twee kandidaten.

bron: Belga