Oppositiekandidaat leidt bij stemmentelling Gambiaanse presidentsverkiezingen

Oppositiekandidaat leidt bij stemmentelling Gambiaanse presidentsverkiezingen

In de Gambiaanse presidentsverkiezingen lijkt een verrassing in de maak. Niet dictator Yahya Jammeh, maar zijn tegenkandidaat Adama Barrow ligt, met bijna drie kwart van de stemmen geteld, aan de leiding. Dat meldt de kiescommissie vrijdag. Barrow, die de steun geniet van zeven oppositiepartijen, heeft 22 van de 53 kieskringen binnengehaald, Jammeh 14. In het arme West-Afrikaanse land, dat op de kuststrook na door Senegal omsloten wordt, wordt de kandidaat die de meeste stemmen binnenhaalt, president. Zo goed als de hele oppositie schaarde zich dit jaar achter één kandidaat. Behalve Jammeh en Barrow is ook nog Mama Kandeh kandidaat. Die laatste is op dit moment goed voor 16 procent van de stemmen. Barrow haalt 44 procent binnen, Jammeh 40 procent. Alle drie de kandidaten werden geboren in hetzelfde jaar, 1965.

Vandaag is het, ondanks een zware aanwezigheid van de veiligheidsdiensten, rustig in hoofdstad Banjul. De Gambianen trokken gisteren naar de stembus. Sinds woensdagavond ligt al het telefoon- en internetverkeer plat – een beproefde tactiek van de autoriteiten om eventuele onrust in de kop te drukken. Verwacht wordt dat bellen en surfen pas zondagavond weer mogelijk zal worden.

Jammeh, die Gambia sinds 1994 met ijzeren vuist leidt, riep zijn land bijna een jaar geleden nog onverwacht uit tot een islamitische republiek. In oktober maakte hij, in navolging van Zuid-Afrika en Burundi, bekend dat ook Gambia zich terugtrekt uit het Internationaal Strafhof.

bron: Belga