Opnieuw tienduizenden mensen op straat in Jakarta tegen christelijke gouverneur

Opnieuw tienduizenden mensen op straat in Jakarta tegen christelijke gouverneur
Opnieuw tienduizenden mensen op straat in Jakarta tegen christelijke gouverneur

In de Indonesische hoofdstad Jakarta zijn vandaag tienduizenden moslims samengekomen om te protesteren tegen de christelijke gouverneur van de stad, die ervan wordt beschuldigd de islam te hebben beledigd. Ze eisen het ontslag van de bewindsman. Gouverneur Basuki Tjahaja Purnama, een belangrijke bondgenoot van Joko Widodo die vooral bekend is onder zijn Chinese bijnaam Ahok, is in verdenking gesteld van blasfemie. In een video die op internet de ronde doet, zegt Purnama dat de tegenstanders in de voor volgend jaar geplande gouverneursverkiezingen een vers van de Koran gebruiken om kiezers te misleiden en te vermijden dat hij een nieuwe termijn binnenhaalt.

Op 4 november kwamen al 100.000 mensen op straat. Toen braken er ’s avonds rellen uit. Vandaag zouden er volgens de politie 150.000 manifestanten aanwezig zijn. Er werden 22.000 politieagenten ingezet om mogelijk geweld te counteren. De manifestanten hebben banners bij met opschriften als “Sluit Ahok op” en “Uitstel voor het gerecht is onrecht”. De moslims zullen ook bidden en luisteren naar toespraken van religieuze leiders.

Vanochtend werden 10 mensen opgepakt, aldus politiewoordvoerder Rikwanto. Acht van hen worden ervan verdacht een kwaadaardig complot te hebben gepland, de twee anderen hebben de wetten van de informatietechnologie geschonden. Purnama werd in 2014 de eerste gouverneur van Chinese origine toen hij Joko opvolgde.

Bron: Belga