Nederlandse inlichtingendienst AIVD onderzocht Israël-banden Wilders

Nederlandse inlichtingendienst AIVD onderzocht Israël-banden Wilders
Nederlandse inlichtingendienst AIVD onderzocht Israël-banden Wilders

De Nederlandse inlichtingendienst AIVD heeft in 2009 en 2010 onderzoek gedaan naar de Israëlische contacten van Geert Wilders. Dat meldt de Volkskrant vanochtend op basis van eigen onderzoek naar twaalf jaar beveiliging van de leider van de populistische Partij voor de Vrijheid (PVV).
De Nederlandse geheime dienst deed onderzoek naar aanleiding van een tip over de gesprekspartners van Wilders, onder meer bij de Israëlische ambassade in Den Haag. Volgens de krant bestonden er vragen over Wilders’ loyaliteit en mogelijke Israëlische beïnvloeding.

De politicus had destijds nauwe banden met invloedrijke Israëliërs, zoals een hoge generaal. Die contacten zouden nu volgens de krant zijn bekoeld omdat Wilders zijn politieke ideeën niet in beleid omzette en daardoor minder interessant werd voor de Israëliërs. Voor het onderzoek zijn geen telefoons afgetapt of mensen geobserveerd. Er is alleen “naslag” gedaan, wat inhoudt dat de AIVD in de eigen systemen kijkt of de persoon in kwestie daarin voorkomt.

Wat het onderzoek van de AIVD heeft opgeleverd, is niet bekend. Ook is niet bekend of toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst op de hoogte was. Voor alleen het doen van naslag zou dat overigens ook niet nodig zijn geweest. Tegen de krant wilde Wilders niet reageren. Maar via Twitter meldt hij vandaag: “Rechtszaken, AIVD, de elite probeert alles om mij uit te schakelen. Maar het zal ze niet lukken. 15 maart rekenen we met ze af! #stempvv.” Op 15 maart kiezen de Nederlanders een nieuw parlement.

Bron: Belga