Magnette: “Er is niet lang genoeg nagedacht over CETA”

Magnette: "Er is niet lang genoeg nagedacht over CETA"

Waals minister-president Paul Magnette heeft Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, een ‘Verklaring van Namen’ toegestuurd. Daarin vraagt hij de Europese Commissie om een debat over handel te starten. Volgens Magnette is er niet lang genoeg nagedacht over CETA, het vrijhandelsverdag tussen Europa en Canada. “We moeten de Europese Commissie verplichten om een debat te openen over het doel van handel en hoe we ervoor kunnen zorgen dat het niet wordt gebruikt om de normen te laten vervagen”, aldus Magnette. “De internationale handel mag het ontwikkelingsmodel van Europa niet in de weg staan.” De Europese Commissie is volgens hem te veel gefocust op de economie en heeft niet ten gronde onderzocht hoe de positieve effecten van een verdrag als CETA over de EU kunnen worden verdeeld.

In de Cercle de Wallonie kwam de minister-president vandaag nog eens terug op de moeilijke onderhandelingen. “Dat akkoord zal heel goed zijn voor Duitsland, Vlaanderen en in mindere mate Frankrijk, maar wat met Italië of Wallonië?”, vroeg hij. “We hebben er volgens mij niet lang genoeg over nagedacht.”

Toekomstige handelsakkoorden moeten volgens hem worden onderhandeld zoals bijvoorbeeld het Klimaatakkoord van Parijs en niet meer in achterkamertjes.

bron: Belga