Klacht van Termont leidt tot dagvaarding gemeenteraadslid

Filip Van Laecke, gemeenteraadslid voor CD&V in de Gentse gemeenteraad, moet zich op 6 januari voor de Gentse strafrechter verantwoorden op verdenking van schending van het beroepsgeheim. Dat besliste het parket na een klacht van de Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) tegen onbekenden. De zaak draait rond het lekken van informatie uit een deontologische commissie, die achter gesloten deuren doorgaat. De Gentse schepen Resul Tapmaz (sp.a) moest zich voor die commissie verantwoorden omdat hij er bij een burger, die hem racistische praat toemailde, mee gedreigd had de subsidies voor zijn vereniging af te nemen. Tapmaz verontschuldigde zich en verduidelijkte dat hij de mail in een emotionele opwelling verstuurde, waardoor het incident aangekaart door Vlaams Belang, zonder gevolg bleef.
Daarna volgde een klacht van CD&V en N-VA wegens machtsmisbruik, omdat Tapmaz een ambtenaar onder druk zou gezet hebben om een verklaring tegen de burger op verslag te stellen. Omdat daarover informatie in de pers verscheen, diende burgemeester Termont een klacht in tegen onbekenden wegens schending van het beroepsgeheim, omdat de informatie uit de deontologische commissie in de beslotenheid van de vergadering moest blijven.
Het parket van Gent bevestigt dat CD&V’er Filip Van Laecke nu gedagvaard wordt voor de schending van het beroepsgeheim, zoals De Gentenaar en de regionale editie van Het Laatste Nieuws vrijdag berichten. Van Laecke wil liever niet reageren.
De gang van zaken in de deontologische commissie leidde er overigens ook toe dat burgemeester Termont eind januari een “publieke afkeuring” uitsprak tegen CD&V-fractieleider Veli Yüksel. Tegelijk beloofde Termont wel dat de Gentse deontologische commissie voor mandatarissen hervormd zal worden. Dat laatste werd overigens ook in de conclusies van de Optimacommissie opgenomen.

bron: Belga