Kasteelmoord: Parket-generaal vraagt verwijzing vijf verdachten naar de correctionele rechtbank

Kasteelmoord: Parket-generaal vraagt verwijzing vijf verdachten naar de correctionele rechtbank

Het parket-generaal in Gent vraagt de kamer van inbeschuldigingstelling op 16 december om vijf verdachten in de zogenaamde “kasteelmoord” naar de correctionele rechtbank te verwijzen. Dat meldt de advocaat-generaal in Gent. De zaak van de moord op Stijn Saelens, op 31 januari 2012 in het West-Vlaamse Wingene, wordt op 16 december door de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent behandeld. Het parket-generaal vraagt de verwijzing van de vijf verdachten naar de correctionele rechtbank in Brugge, en maakt daarbij gebruik van Wet Potpourri II, waarbij misdrijven die in het verleden voor assisen kwamen, gecorrectionaliseerd kunnen worden. Het parket-generaal volgt daarin het parket van West-Vlaanderen.

Op 24 november besliste de Brugse raadkamer dat vier verdachten (André Gyselbercht, Pierre Serry, Evert d.C., en Franciscus L) zich voor het hof van assissen moeten verantwoorden, al is het voor dergelijke misdrijven aan de kamer van inbeschuldigingstelling om de knoop definitief door te hakken. Voor Peter Gyselbrecht, die door de Brugse raadkamer buiten vervolging gesteld werd, maar waartegen het parket van West-Vlaanderen onmiddellijk in beroep ging, vraagt het parket-generaal dus opnieuw een verwijzing.

Het parket-generaal wil verder geen commentaar op de zaak leveren, om de sereniteit in het debat voor de kamer van inbeschuldigingstelling te waarborgen, aldus advocaat-generaal Francis Clarysse.

bron: Belga