Football Leaks – Belastingontwijking topvoetballers blootgelegd in mega-onderzoek EIC

Football Leaks - Belastingontwijking topvoetballers blootgelegd in mega-onderzoek EIC

De European Investigative Collaborations (EIC), een internationale groep onderzoeksjournalisten waartoe onder andere het NRC en Der Spiegel behoren, hebben met een vrijdagavond stipt op 21.00 uur vrijgegeven megadossier een resem topvoetballers het vuur aan de schenen gelegd door hun financiële handel en wandel uit te pluizen. Het dossier, met als topnaam die van de Portugees Cristiano Ronaldo (Real Madrid), is zowat de PanamaPapers van de voetbalwereld. Football Leaks omvat 1,9 tetrabyte aan informatie.
De documenten tonen, aldus de Nederlandse krant NRC, aan hoe het grote geld de voetbalsport is gaan domineren. De leaks, die in de loop van de volgende weken mondjesmaat zullen worden vrijgegeven, “geven inzicht in de megacontracten van spelers met clubs en sponsoren, de trucs van zaakwaarnemers, schaduwboekhoudingen (en) spookfacturen”.
Behalve Ronaldo komt onder vele andere namen ook die van diens landgenoot José Mourinho aan bod. De “special one” is momenteel trainer van Manchester United.

bron: Belga