Federaal parket: “De drie Congoleze kinderen zijn bij hun adoptiegezinnen”

De drie kinderen waarvan de adoptie door het gerecht in vraag wordt gesteld zijn bij hun adoptiegezinnen, zo heeft het federaal parket vandaag aan Belga gemeld. Een jeugdrechter is aangesteld om over hun welzijn te waken, laat een woordvoerder van het federaal parket weten. Gisteren had het federaal parket laten weten dat er verschillende huiszoekingen waren gebeurd in het kader van een dossier van smokkel van kinderen vanuit de Congolese Democratische Republiek. De directrice van een weeshuis in Kinshasa, Julienne M., werd in staat van beschuldiging gesteld voor het gijzelen van minderjarigen en mensenhandel.

In 2015 werden twaalf kinderen die zouden geadopteerd worden door Belgische families tegengehouden in Congo omdat de Congolese overheden niet wilden dat de kinderen naar het buitenland zouden vertrekken. Julienne M. wordt ervan verdacht de kinderen te hebben ontvoerd en een grote som geld te hebben gevraagd om hen uit te leveren.

De kinderen arriveerden in België in november 2015. Vervolgens had de FOD Buitenlandse Zaken een klacht ingediend tegen Julienne M. Nadien bleek dan dat voor drie kinderen niet voldaan was aan de internationale adoptievoorwaarden en dat zij zouden gezocht zijn door de Congolese autoriteiten, aldus het federaal parket.

Het huidige onderzoek van het federaal parket moet nagaan of de adoptie van de drie kinderen volgens de regels is verlopen. “Voor het overige is de situatie normaal: de kinderen verblijven bij hun adoptiegezinnen”, aldus de woordvoerder van het federaal parket.

bron: Belga