Dictator Yahya Jammeh verliest presidentsverkiezingen Gambia

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Gambiaanse president Yahya Jammeh heeft de presidentsverkiezingen van gisteren verloren. De voorzitter van de kiescommissie, Alieu Momar Njie, maakte deze namiddag bekend dat oppositiekandidaat Adama Barrow 44 procent van de stemmen binnengehaald heeft, en Jammeh 40 procent. "Een beslissende overwinning voor de nieuwe president", aldus Nije. Eerder op de dag zei Nije al aan journalisten dat Jammeh in een vooraf opgenomen tv-toespraak zijn nederlaag zou erkennen. Jammeh leidde het land al 22 jaar met ijzeren vuist. In een BBC-interview in 2011 zei hij nog dat hij "een miljard jaar" zou regeren. Oppositiekandidaat Barrow was vijftien jaar geleden nog een bewakingsagent bij een Londense vestiging van de winkelketen Argos. In Gambia werd hij een zakenman, en zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen kreeg de steun van zeven partijen, zo goed als de hele oppositie.

"De president is grootmoedig genoeg om te aanvaarden dat hij de verkiezing verloren heeft", zei Nije nog. "We zullen een wijziging in de regering zien, en de zittende president zal de nieuwe president bellen om hem te feliciteren en het beste te wensen."

Daarmee wordt Barrow de derde president sinds de onafhankelijkheid van het kleine West-Afrikaanse land.

Hoewel Nije al aankondigde dat Jammeh zijn nederlaag zou erkennen, is er vandaag nog geen communicatie gekomen van de president. Op Twitter doen beelden de ronde van vreugdetaferelen in hoofdstad Banjul.

De excentrieke dictator Jammeh verwierf onder meer bekendheid omdat hij beweerde aids genezen te hebben en ermee dreigde homo's te onthoofden.

bron: Belga