CEO Brussels Airport: “Laatste kans om probleem op te lossen”

CEO Brussels Airport: "Laatste kans om probleem op te lossen"

Dit is zo’n beetje de laatste mogelijkheid om nog een oplossing te vinden voor dit probleem. Dat zei Arnaud Feist, ceo van Brussels Airport, vandaag in Terzake op Canvas. De Vlaamse regering riep eerder op de dag een belangenconflict in tegen de beslissing van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om niet langer een tolerantiemarge te hanteren voor vliegtuiglawaai. Daardoor zullen veel meer vliegtuigen over Vlaanderen vliegen, is de vrees. Brussels minister van Economie Didier Gosuin liet in de uitzending verstaan dat de luchthaven een Vlaams project is, geen Brussels. “We zijn al maanden bezorgd over de beslissing van de Brusselse regering”, zei Arnaud Feist. “Dit is een zeer groot probleem voor de luchthaven en de luchtvaartmaatschappijen. Het aantal boetes zou vanaf 1 januari vervijfvoudigd worden, een aantal passagiersvluchten gaat dus afgeschaft moeten worden.”

De ceo hoopt dat federaal Mobiliteitsminister François Bellot snel met een vliegwet komt, die de vliegroutes zou vastleggen voor de toekomst. “Dat is absoluut cruciaal voor de luchthaven en de zestigduizend mensen die daar werken.” Eenmaal de wet er is kan volgens Feist worden gepraat over tegemoetkomingen voor de omwonenden, zoals isolatieprogramma’s en zelfs onteigeningen.

Brussels minister Didier Gosuin verklaarde in Terzake dat de luchthaven niet het probleem van Brussel is. “Wij zijn geen vragende partij voor cargovluchten of voor lowcostvluchten”, zei hij. “Denken dat je de luchthaven oneindig kan laten groeien terwijl ze naast Brussel ligt, dat is een illusie.” Gosuin wees erop dat er in bijvoorbeeld München of Parijs een andere luchthaven is gebouwd, op een betere plaats.

bron: Belga