Wat je moet weten over de Clasico

AFP / J. LAGO

Terwijl in eigen land de topper tussen Club Brugge en KV Oostende gespeeld wordt, staat zaterdagnamiddag in Spanje de Clasico tussen Barcelona en Real Madrid op het menu. Vijf weetjes over de meest beladen voetbalaffiche ter wereld.

1. Iniesta is terug

Andres Iniesta viel op 22 oktober uit met een knieblessure, maar zijn herstel verloopt beter dan verwacht. Bij Barcelona doen ze er alles aan om de kleine generaal klaar te stomen. «We wachten nog op groen licht», zegt trainer Luis Enrique, «maar in principe is hij inzetbaar». Enrique heeft goeie redenen om zijn aanvoerder zo snel voor de leeuwen te gooien. Barcelona verloor dit seizoen al vier keer, telkens zonder Iniesta.

2. Real is on fire

Bij de bezoekers uit de hoofdstad ontbreekt het niet aan zelfvertrouwen. Real Madrid won zijn vijf laatste wedstrijden, waaronder een klinkende 6-1 in de Beker tegen derdeklasser Leonesa. De Koninklijke zit ondertussen al aan 32 wedstrijden zonder nederlaag. Dit seizoen is de Koninklijke ongeslagen in alle competities

3. Een minuut stilte

Voor de wedstrijd wordt een minuut stilte in acht genomen om de slachtoffers van de vliegtuigcrash in Colombia te herdenken. Dat zal in Spanje overigens voor alle wedstrijden van de veertiende speeldag in La Liga het geval zijn.

4. De aftrap is om 16u15

Op z’n zachtst gezegd een eigenaardig aanvangsuur. De bedoeling is duidelijk: wereldwijd zoveel mogelijk kijkers lokken, en dan vooral op de lucratieve Aziatische markt.

5. Real heeft de statistieken mee

Het wordt morgen de 173ste Clasico in La Liga. De historische balans weegt door in het voordeel van Real, al is het verschil klein: 72 zeges tegenover 68 voor Barça. In 32 onderlinge duels was er geen winnaar