Katten maken je ziek

Foto Pixabay

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat eigenaars van katten twee keer zo gevoelig zijn om toxoplasmose te krijgen. Die kattenziekte tast je hersens aan.

Onderzoekers hebben vastgesteld dat mensen waarbij toxoplasmose wordt vastgesteld, dikwijls eigenaar zijn van een poes. Die ziekte kan op lange termijn voor de aantasting van de hersens zorgen en gedragsproblemen induceren.

Toxoplasmose wordt ook wel eens de ‘kattenziekte’ genoemd, omdat het zo vaak voorkomt bij de viervoeters. De parasieten zijn te vinden in de uitwerpselen van de haarballen. Wanneer mensen de kattenbak poetsen, valt het vaak voor dat ze er een aantal naar binnen werken.

De parasiet zorgt bij de mens voor gedragsproblemen,  zoals periodieke explosieve stoornis, waarbij mensen last krijgen van plotse uitbarstingen. Niet iedereen die de bacterie op scharrelt krijgt last van die aandoening, het doet de kansen wel enorm stijgen. Schizofrenie, zelfmoordneigingen en bipolaire stoornis zijn al in eerdere studies aangetoond gelinkt te zijn met de parasiet.