Geen plannen? Vijf weekendtips om de tijd te doden

bukoBuko, vrijdag 2 december te Menen
De combinatie Charles Bukowski – Tom Vermeir – Abattoir Fermé? We krijgen al koud bij de gedachte alleen. Het Mechelse shockgezelschap met de beeldende, donkere theatersignatuur fileert het werk van de beroemde poète maudit en levert de flarden van zijn literatuur over aan acteur Vermeir en zijn minstens even luidruchtige kompaan Dominique Van Malder. Verwacht hilariteit, drank, bloed en véél schuine moppen.
www.ccdesteiger.be

victoria-deluxeSomer, zaterdag 3 december te Gent
Marijke Pinoy en een superdiverse cast spelen de sterren van de hemel in deze feelgoodfilm over een camping aan zee. Het Gentse sociaal-artistieke huis Victoria Deluxe trok een maand lang met een bont gezelschap aan professionele en niet-professionele acteurs naar de Belgische kust, om er zijn eerste langspeelfilm te draaien. Het resultaat is ‘Somer’, een ontroerend portret van de manier waarop mensen in soms moeilijke omstandigheden leven, overleven en met de nodige humor ook samenleven met elkaar. Vandaag relevanter dan ooit, deze film, en hernomen in het kader van het Gentse Festival van Gelijkheid.
www.festivalgelijkheid.be

wax-tailorWax Tailor, dinsdag 6 december te Brussel
Gaat je hart sneller kloppen wanneer wij ‘Portishead’ zeggen, of ‘St Germain’? Wees dan maar zeker dat je bloed ook sneller gaat stromen van het Franse hiphopfenomeen Wax Tailor. Voor alles is hij een rasechte dj, die de meest sexy instrumenten en stemmen aan elkaar mixt tot je niet meer weet waar je hoofd staat. Daarnaast is de man hiphopper, producer en dance-koning die al meer dan tien jaar de meest groovy tunes uitstrooit over meer dan vijftig landen. Nu is er voor na deze zomer een nieuwe cd klaar als een ‘roadtrip’, met als inspiratiebron zijn jongste toernee door de VSA, boordevol soul & blues-invloeden ‘et autres sonorités du grand ouest.’
www.abconcerts.be 

retteketet-letterpretRetteketet Letterpret, tot 11 februari te Hasselt
Blije letters, boze letters, bibberletters. Lange, dikke of slome letters. Letters die kunstjes kunnen of veranderen in Zorro’s, geschilderd of getekend… Letters eisen de hoofdrol op in een tentoonstelling waarin prentenboeken van onder meer Tom Schamp en Joke van Leeuwen centraal staan. Een speelse tentoonstelling voor alle leeftijden.
www.literairmuseum.be

eens-was-ik-een-mensEens was ik een mens, tot 22 januari te Turnhout
Wist je dat Vlaanderen wel degelijk een eigen ‘geurkunstenaar’ heeft? Peter De Cupere werkt rond het belang en de emotionele waarde van geuren, bijvoorbeeld in verband met trauma’s. In De Warande maakt de Cupere een installatie die verwijst naar de traumatische gebeurtenissen in Auschwitz. Hij integreert een collectie van 20.000 menselijke paardenstaarten (!) in een ruimtelijke installatie die in drie fasen een poging doet om de in het concentratiekamp verloren menselijke waardigheid te herstellen.
www.warande.be