Voorsprong Clinton naar 2,5 miljoen stemmen opgelopen

Voorsprong Clinton naar 2

De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton heeft op 8 november bij de slag om het Witte Huis landelijk meer dan 2,5 miljoen stemmen meer behaald dan de Republikeinse president-elect Donald Trump. Dit heeft de krant New York Times op gezag van officieuze cijfers van het Cook Report gemeld. Volgens de huidige stand van zaken in de tellingen hebben 65,15 miljoen mensen voor Clinton gestemd en 62,62 miljoen voor Trump. De voorsprong van de vroegere First Lady is nu vijf keer zo groot als degene die de de Democraat Al Gore in 2000 op de Republikein George Bush had. Maar dit resultaat weegt niet op de uitkomst van de stembusslag.

Trump heeft immers de meeste stemmen in het Electoral College, samengesteld uit kiesmannen/vrouwen van de onderscheiden staten die een welbepaalde kandidaat steunen. De bevolkingsrijkste staten leveren de meeste kiesmannen/vrouwen. In de meeste staten krijgt de winnaar van die staat meteen alle kiesmannen/vrouwen.

Ook Gore haalde het in 2000 daardoor niet, voornamelijk omdat hij in Florida (met toen 25 stemmen in het Electoral College) nipt (na gecontesteerde hertellingen) had verloren.

bron: Belga