Vlaanderen investeert in betere kennis van Nederlands in Brussel

door
Belga
Leestijd 2 min.

Hoewel het Brussels gewest schromelijk in gebreke blijft om de taalwetgeving te doen naleven, investeert Vlaanderen zelf om de tweetaligheid in de Brusselse gemeenten te verbeteren. Zo heeft het Huis van het Nederlands een samenwerkingsakkoord met een derde van de Brusselse gemeenten en tonen zeven anderen interesse voor het online leerplatform "NL@city" van het Huis van het Nederlands. Dat stelt Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe (N-VA). Het Huis van het Nederlands in Brussel heeft samenwerkingsakkoorden met 6 gemeenten in het Brussels gewest - Sint-Gillis, Schaarbeek, Jette, stad Brussel, Anderlecht en Sint-Pieters-Woluwe - om de kennis van het Nederlands te verbeteren, blijkt uit cijfers van Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) die Vanlouwe opvroeg. 7 andere Brusselse gemeenten tonen interesse voor het online leerplatform (NL@city): Evere, Etterbeek, Koekelberg, Sint-Pieters-Woluwe, Sint-Lambrechts-Woluwe, Watermaal-Bosvoorde en Oudergem.

Het samenwerkingsakkoord voorziet dat het Huis van het Nederlands een grondige analyse uitvoert van de taalsituatie in de gemeenten via testen, gesprekken en observaties. Het stelt ook taalprofielen op voor de betrokken functies en diensten om te bepalen welk taalniveau nodig is voor de functie. Voorts krijgen de gemeenten advies op maat over mogelijke taalacties en opleidingstrajecten, wordt contact gelegd met de juiste taalpartners, worden bepaalde taalacties ondersteund en vindt ook kwaliteitsbewaking van de acties plaats.

"Zo investeert Vlaanderen zelf om de tweetaligheid in Brusselse gemeenten te verbeteren terwijl het Brussels gewest schromelijk in gebreke blijft om de taalwetgeving te doen naleven en het Franstalig onderwijs nog steeds niet inzet op een betere kennis van het Nederlands", aldus Karl Vanlouwe, zelf uit Brussel. "Het is opnieuw Vlaanderen dat inspanningen doet om de kennis van het Nederlands in de hoofdstad te verbeteren en van de stad een écht tweetalige hoofdstad te maken. Brussel kan er maar wel bij varen."

bron: Belga