Tegenstanders van Australisch asielbeleid protesteren voor tweede dag op rij aan parlement

Tegenstanders van Australisch asielbeleid protesteren voor tweede dag op rij aan parlement

In de Australische hoofdstad Canberra manifesteren tegenstanders van het asielbeleid van de regering-Turnbull al voor de tweede dag op rij aan het parlement. Ze hingen een banner op aan het gebouw met de boodschap “sluit de verdomde kampen nu” (close the bloody camps now #justice4refugees) en goten rode verf in een fontein voor het parlement, aldus openbare omroep ABC. In de fontein staan manifestanten met borden met opschriften als “Geen verzet tegen wreedheden” en “boten terugsturen is dodelijk”.
Woensdag onderbraken de manifestanten van Whistleblowers Activists en Citizens Alliance al het vragenuurtje in het parlement gedurende een half uur toen ze in de bezoekersruimte van het halfrond slogans riepen en hun handen vastlijmden aan de balustrades.
De manifestanten protesteren tegen de offshore detentiecentra op Nauru en Manus Island in Papoea-Nieuw-Guinea waar 1.300 asielzoekers verblijven die geprobeerd hebben Australië te bereiken via het water. “We zijn hier om te verzekeren dat de politici als ze naar huis gaan weten waarover ze absoluut actie moeten ondernemen, en dat is het sluiten van de kampen”, klinkt het bij een van de manifestanten. “Jullie zijn wereldleiders in wreedheid geworden.”
Mensenrechtenorganisaties beschuldigen de overheid ervan het misbruik dat asielzoekers ondergaan in de centra bewust te negeren. In augustus verklaarde de overheid zich bereid om he detentiecentrum op Manus Island te sluiten, maar liet wel weten dat de asielzoekers niet naar Australië zullen kunnen komen. Onlangs kondigde de overheid aan alle migranten die Australië clandestien proberen binnenkomen, levenslang verband zullen worden, zelfs al krijgen ze het statuut van vluchteling. Twee weken geleden raakte bekend dat Australië een akkoord heeft met de VS om een deel van de asielzoekers over te brengen naar de VS.
De twee grote partijen in het parlement, de regeringscoalitie en de oppositiepartij Labour, veroordeelden woensdag al het protest. Groen parlementslid Adam Bandt feliciteerde de manifestanten dan weer met hun vreedzaam protest.

bron: Belga