Regering tikt prins Laurent op de vingers

Regering tikt prins Laurent op de vingers

Premier Charles Michel heeft aan minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders gevraagd prins Laurent “tot de orde te roepen” na zijn onderhoud met de premier van Sri Lanka. Dat heeft de premier in de Kamer verklaard. De premier bevestigde dat de prins geen toelating had gevraagd om een politiek gesprek te hebben met een buitenlandse politieke autoriteit. Nochtans is hij daartoe verplicht volgens een wet van 2013 waarin gedragsregels voor de koninklijke familie zijn opgenomen. “Had hij die toestemming gevraagd, dan had hij die gekregen”, antwoordde premier Michel op een vraag van Kamerlid Veerle Wouters.

Toch ging prins Laurent daarmee in de fout, ging de eerste minister voort. Hij heeft daarom minister Reynders gevraagd opnieuw de regels en wetgeving aan de prins te herhalen. “We zullen bijzonder waakzaam zijn”, beloofde de premier. Indien het nog gebeurt, sloot Michel in de toekomst niet uit dat de regering gevolgen zal trekken.

Wouters reageerde teleurgesteld op het antwoord van de premier. “Elke Belg moet de wet respecteren”, luidde het. Wouters merkte op dat de premier “best wel loyaal is voor de monarchie. Hengelt u soms naar een adellijke titel?”, besloot ze.

bron: Belga