Obama “vernietigde opzettelijk” de Amerikaans-Russische betrekkingen

Obama "vernietigde opzettelijk" de Amerikaans-Russische betrekkingen

De vertrekkende Amerikaanse president Barack Obama “vernietigde opzettelijk” de betrekkingen met Moskou. Dat verklaarde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov in een interview met de Italiaanse krant Corriere della Sera. “We hebben er alle vertrouwen in dat de nieuwe president de fouten van Obama niet zal herhalen, die moedwillig de Russisch-Amerikaanse betrekkingen heeft gekelderd”, zei Lavrov in de krant.
Om de “destructieve gevolgen van de anti-Russische politiek van de regering Obama” te overwinnen, zijn er serieuze inspanningen nodig van beide kanten, zei Lavrov. Rusland verwacht van Obama’s opvolger Donald Trump, dat hij met zijn buitenlandbeleid concrete stappen in die richting onderneemt.

Lavrov wordt vandaag in Rome verwacht. Hij neemt daar deel aan een conferentie van het Italiaanse ministrie van Buitenlandse Zaken, waarbij het onder meer zal gaan over veiligheid en migratie in het Middellandse Zeegebied. Vrijdag wordt daar ook de Amerikaanse buitenlandminister John Kerry verwacht. Lavrov en zijn Italiaanse collega Paolo Gentiloni geven vrijdag een gezamenlijke persconferentie.

Lavrov, wiens interview werd gepubliceerd uren voor een persconferentie in Moskou van de Russische president Vladimir Poetin, ontkende ook Russische inmenging in de Amerikaanse presidentiële verkiezingsstrijd en verdedigde de Russische bombardementen in Syrië ter ondersteuning van president Bashar al-Assad. “Syrië moet een vrije, seculiere, multi-etnische en multiconfessionele staat worden waarin de burgers zelf over hun toekomst kunnen beslissen, maar enkel na de nederlaag van de islamistische terroristische milities.”

Lavrov wees de beschuldigingen dat Moskou zware artillerie heeft ontplooid in het zuidoosten van Oekraïne als “science fiction” van de hand en klaagde opnieuw de activiteiten van de NAVO in Oost-Europa aan. “De NAVO is er nooit mee gestopt haar militaire infrastructuur op te schuiven tot aan de Russische grenzen”, zei hij.

bron: Belga