Minister Marghem ziet “Duitse context” in uitspraken Schultz over Tihange

Minister Marghem ziet "Duitse context" in uitspraken Schultz over Tihange

De oproep van Europees parlementsvoorzitter Martin Schultz om de kerncentrale van Tihange onmiddellijk te sluiten, moet binnen een Duitse context worden gezien. Dat heeft minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) in de Kamer geantwoord op vragen van Karin Temmerman (sp.a). Voor het overige verwees ze vragen over nucleaire veiligheid door naar haar collega Jan Jambon. In Duitsland bestaan al lang grote twijfels over de veiligheid van “scheurtjesreactor” Tihange 2. Tijdens een debatavond in Aken riep Schultz volgens Duitse media op de kerncentrale snel te sluiten. Ook ministers Marghem en Jambon, alsook toezichthouder FANC en uitbater Electrabel waren naar verluidt uitgenodigd, maar daagden niet op.

Temmerman benadrukte dat de Europese parlementsvoorzitter zich nu over de zaak uitlaat. Minister Marghem weerlegde evenwel dat argument. Ze wees erop dat Schultz van plan is de Europese podia achter zich te laten en naar de Duitse politiek terug te keren. Over lopende gerechtelijke procedures wilde ze geen commentaar kwijt. Vragen over de nucleaire veiligheid verwees ze door naar minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jambon.

Sp.a’ster Temmerman vond het antwoord beneden alle peil. “Het komt neer op: wat er met de kerncentrales gebeurt, trek ik me niet aan”, besloot ze.

bron: Belga