Geweld Syrië – Oost-Aleppo riskeert “één groot kerkhof” te worden

Geweld Syrië - Oost-Aleppo riskeert "één groot kerkhof" te worden

Het oostelijke deel van de Syrische stad Aleppo zou een “één groot kerkhof” kunnen worden. Dat heeft het hoofd van de humanitaire operaties van de Verenigde Naties Stephen O’Brien woensdag gezegd tijdens een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad woensdag, enkele uren nadat 45 mensen werden doodgeschoten toen ze wilden wegvluchten uit de stadsdelen in handen van de regering. De burgers in de door de rebellen gecontroleerde delen van Oost-Aleppo zitten al bijna 150 dagen vast zonder levensmiddelen, en 25.000 mensen hebben sinds hun huizen moeten ontvluchten door de steeds erger wordende gevechten en luchtaanvallen, aldus O’Brien.
“In naam van de mensheid roepen wij op, pleiten we ervoor bij de strijdende partijen en iedereen die een invloed kan uitoefenen, om al het mogelijke te doen om de burgers te beschermen en toegang te verschaffen naar het bezette gebied in Oost-Aleppo vooraleer dat één groot kerkhof wordt”.
O’Brien waarschuwde ook dat duizenden burgers naar alle verwachting de stad zullen ontvluchten en riep de V-raad op om een politieke oplossing te vinden om “een sprankeltje hoop” te geven aan de Syriërs.
Verschillende leden van de Veiligheidsraad riepen woensdag op tot het goedkeuren van een resolutie om een tiendaags staakt-het-vuren af te kondigen in Aleppo om humanitaire hulp te verschaffen, en verschillende landen duidden bondgenoot van Syrië Rusland aan als de belangrijkste reden dat er geen oplossing is voor het geweld.
De Russische VN-ambassadeur verklaarde dan weer dat de westerse landen humanitaire kwesties gebruiken om hun politieke agenda om een verandering van het regime in Syrië te verkrijgen, door te drukken. “Als onze bezorgdheden niet in acht worden genomen, zal er geen resolutie goedgekeurd worden”, aldus Vitali Tsjoerkin.

bron: Belga