Fedasil wil asielcentrum van Klein Kasteeltje verhuizen naar Neder-Over-Heembeek

Fedasil wil asielcentrum van Klein Kasteeltje verhuizen naar Neder-Over-Heembeek

Het Federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers (Fedasil) wil het oudste opvangcentrum in het land, het Klein Kasteeltje in Brussel, verlaten. Een mogelijk nieuw onderkomen is een gebouw van Defensie in Neder-Over-Heembeek. Zo bevestigt Fedasil-woordvoerder Benoît Mansy een bericht van nieuwssite Bruzz.be. De uiteindelijke beslissing dient door de federale regering genomen te worden, die zich nog over het dossier buigt, verduidelijkt hij aan Belga. “Gezien de staat van de infrastructuur van het Klein Kasteeltje, zijn de investeringen te hoog indien we ons aan onze kwaliteitsnormen willen houden”, lichtte Mansy toe. Fedasil pleit daarom voor een verhuis. Dat is niet evident omdat het Klein Kasteeltje, eigendom van de Regie der Gebouwen, plaats biedt aan 844 asielzoekers. Het personeel van het Klein Kasteeltje werd reeds ingelicht over de mogelijkheid van een verhuis naar een gebouw op het militair domein van Neder-Over-Heembeek, waar onder meer het militair hospitaal gelegen is.

“Het dossier moet besproken worden op de ministerraad. Het staat nog niet op de agenda, dus verwachten we dit jaar geen beslissing meer. Het hele proces zal alvast tijd nemen”, aldus nog de woordvoerder van Fedasil.

In Neder-Over-Heembeek, dat deel uitmaakt van de stad Brussel, is reeds een centrum met 50 plaatsen voor de eerste opvang van niet-begeleide minderjarigen gevestigd.

Brussel Burgemeester Yvan Mayeur (PS) dringt al lang aan op een sluiting van het Klein Kasteeltje. Donderdagmorgen haalde hij nog uit naar het feit dat de asielcentra in Vlaanderen de deuren sluiten, terwijl het Klein Kasteeltje, het oudste en meest uitgeleefde centrum, in Brussel open blijft. “Onwaardig”, vond hij.

bron: Belga