Europese begroting voor 2017 afgehamerd

Europese begroting voor 2017 afgehamerd

De Europese begroting voor 2017 is rond. Het Europees Parlement heeft in plenaire zitting de zegen gegeven aan een budget waarin extra geld wordt uitgetrokken voor de aanpak van de migratiecrisis, veiligheid, jeugdwerkgelegenheid en studentenmobiliteit in het kader van Erasmus+. Het Europees Parlement schaarde zich met 438 tegen 194 stemmen bij zeven onthoudingen achter het compromis dat zijn onderhandelaars vorige maand hadden bereikt met de lidstaten. De twee partijen raakten het eens dat er volgend jaar voor 134,49 miljard euro betalingen mogen worden gedaan (een daling met 6,5 procent in vergelijking met dit jaar), de financiële engagementen mogen oplopen tot 157,88 miljard euro (een stijging met 1,9 procent).

Traditioneel nemen landbouwuitgaven en structuurfondsen de grootste hap uit het Europese budget. Daarnaast trekt Europa voor volgend jaar ruim 11 procent meer middelen uit voor migratie en veiligheid (bijna zes miljard euro aan engagementen). Ruim 21 miljard euro gaat naar projecten om economische groei en werkgelegenheid te creëren, een stijging met 12 procent.

Een deel daarvan gaat naar jongeren. Zo maakt Europa een extra bedrag van 500 miljoen euro beschikbaar om jongeren te helpen bij de zoektocht naar een baan. Er is ook een bijkomende enveloppe van 40 miljoen euro voor Erasmus+ en 10 miljoen euro voor een pilootproject rond gratis Interrail-passen voor 18-jarigen. “Dit steunt niet alleen duurzaam reizen met de trein, maar is ook, en vooral, heel democratisch. Het biedt álle jongeren de kans om de diversiteit van Europa te ontdekken en hun horizon te verruimen”, meent Tom Vandenkendelaere (CD&V).

Anderen vrezen dan weer dat vooral bemiddelde jongeren ervan zullen profiteren en dat het geld beter elders wordt ingezet. “De EU investeert onvoldoende in de uitdagingen van vandaag, zoals de aanpak van migratie en veiligheid, terwijl de burger wel voor onzinnigheden blijft betalen”, protesteert Anneleen van Bossuyt van N-VA, dat net als Vlaams Belang en Ecolo tegen de Europese begroting stemde.

De Estse rapporteur Indrek Tarand betreurde dat de Europese Commissie naliet een deel van de uittredingsvergoedingen voor oud-eurocommissarissen in reserve te zetten tot de goedkeuring van een nieuwe gedragscode. Daarvoor bestond volgens hem een brede meerderheid in het halrond. Voorzitter Jean-Claude Juncker wil de afkoelingsperiode, waarin oud-commissarissen toestemming moeten vragen voor het opnemen van nieuwe functies, verlengen van achttien maanden tot twee jaar, maar het parlement ijvert voor drie jaar. Zo lang kunnen ze immers aanspraak maken op een overbruggingsvergoeding.

bron: Belga