“European Angst”-conferentie brengt Nobelprijswinnares naar Brussel

European Angst-conferentie brengt Nobelprijswinnares naar Brussel

Op dinsdag 6 en woensdag 7 december vindt in Bozar de “European Angst”-conferentie plaats, een initiatief van het Goethe-Institut Brüssel. Vooraanstaande sprekers, zoals Nobelprijswinnares Literatuur Herta Müller, komen er met veertig studenten debatteren over de opkomst van extremisme, populisme en eurosceptisme. Gespreid over twee dagen komen in vier grote debatten de verschillende verschijnselen die de Europese samenleving onder druk zetten, aan bod. De “European Angst”-conferentie wil niet zozeer antwoorden zoeken op die bedreigingen, maar wil bovenal de oorzaken aanwijzen van het toenemende euroscepticisme, populisme en succes van xenofobe en antimoderne bewegingen zoals AfD in Duitsland, Front National in Frankrijk of UKIP in het Verenigd Koninkrijk.

De deelname van controversiële denkers moet leiden tot “gepassioneerde debatten en diepgravende reflectie”. Nobelprijswinnares voor Literatuur in 2009 Herta Müller is de keynotespreker. De Sloveense filosoof Slavoj Žižek en zijn Franse evenknie Didier Eribon, de Nederlandse socioloog Paul Scheffer, de Brits-Turkse schrijfster Elif Shafak, de Duitse theatervrouw Shermin Langhoff en journalisten Beppe Severgnini (Italië) en Martin Ehl (Tsjechië) zijn enkele van de panelleden.

Om ook jongeren te bereiken nemen veertig studenten uit alle Europese landen deel aan de conferentie. Bij elk debat zullen tien van hen kritische vragen stellen aan de panelleden en hun originele ideeën voorleggen.

bron: Belga