Dodentol na ongeval in Poolse kopermijn stijgt naar acht

Na het ongeval van dinsdagavond in een kopermijn in Polen na een aardbeving, is het aantal dodelijke slachtoffers gestegen tot acht. De reddingswerkers hebben de lichamen van de drie laatste vermiste mijnwerkers “naast elkaar” aangetroffen, aldus directeur van Rudna-mijn Pawel Markowski. “De reddingsoperatie heeft 24 uur geduurd. We hebben er alles aangedaan om de slachtoffers te redden. Helaas hebben we verloren”, voegde hij toe. Volgens de directeur is het ongeval “de grootste tragedie” in de mijn in 55 jaar. De Rudna-mijn in Polkowice is een van de grootste kopermijnen ter wereld. Er werken 4.400 mensen.
Door de aardbeving stortten op een diepte van 1.100 meter verschillende mijngangen in. In totaal bevonden zich zeventien mijnwerkers in de gevarenzone. Negen van hen raakten lichtgewond en konden gered worden. De reddingswerkers moesten grote stukken rots handmatig weghalen, wat de reddingsoperatie vertraagd heeft.
Het hypocentrum van de aardbeving bevond zich op een diepte van 1.500 meter. Volgens het Amerikaanse geofysisch instituut had de beving een sterkte van 4,4 op de schaal van Richter, volgens het Poolse wetenschappelijk instituut had die een magnitude van 4.

Bron: Belga