Belgische terreurverdachte houdt voor Britse rechtbank vol dat hij Abrini geen geld gaf

Belgische terreurverdachte houdt voor Britse rechtbank vol dat hij Abrini geen geld gaf
Belgische terreurverdachte houdt voor Britse rechtbank vol dat hij Abrini geen geld gaf

De Belg Zakaria Boufassil (26) heeft voor een Britse rechtbank ontkend dat hij Mohamed Abrini, hoofdverdachte in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs en Brussel, geld heeft gegeven. Volgens hem zijn de jihadi’s van IS “erger dan beesten”. Boufassil wordt ervan beschuldigd dat hij in juli 2015 in Birmingham een som van omgerekend 3.500 euro aan Abrini gaf. Abrini maakte deel uit van het commando dat op 22 maart in de luchthaven van Zaventem 32 doden maakte. Ook zou hij de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs voorbereid hebben, waar 130 doden vielen.

Boufassil, die in Birmingham “drie à vier jaar” zou wonen, wordt er samen met de Brit Mohamed Ali Ahmed van beschuldigd dat ze Abrini hebben ontmoet in een park in de stad op 11 juli 2015. Ze zouden hem er de 3.500 euro cash geld in een zak hebben gegeven. Mohamed Ali Ahmed pleitte schuldig op 8 november.

Vandaag voor een Londense rechtbank zei Boufassil dat Mohamed Ali Ahmed niet meer dan een “kennis” was. “Ik had niet in de de gaten dat er iets slecht aan de gang was.”

Hij bekende enkel dat hij een zak in zijn bezit heeft gehad die Mohamed Ali Ahmed hem een paar dagen eerder had gegeven. Boufassil zei dat hij die “zelfs niet geopend” had en dat hij hem aan zijn medebeklaagde had teruggegeven, voor de ontmoeting met Abrini. “Abrini ging naar Ahmed en ze verlieten het park langs de andere kant.” Volgens hem was hij niet aanwezig toen het geld werd overhandigd.

“Ik ben gebruikt geweest. Ze hebben van mijn naïviteit misbruik gemaakt”, zei Boufassil, die geen werk heeft en naar eigen een grootverbruiker van cannabis is. In die mate zelfs dat hij zich niet kon herinneren wat hij op 10 en 11 juli 2015 had gedaan.

“Mijn vader en moeder hebben me nooit geleerd dat islam terrorisme betekent. Voor mij zijn die mensen erger dan beesten”, besloot Bouffasil, verwijzend naar de jihadi’s van IS.

De uitspraak van de rechtbank wordt volgende week verwacht.

Bron: Belga