‘Bang!’ brengt derde jaaroverzicht op rij van De Vadder en Meersman

'Bang!' brengt derde jaaroverzicht op rij van De Vadder en Meersman

Politiek journalist Ivan De Vadder en cartoonist Karl Meersman (Trends en Focus Knack) hebben voor het derde jaar op rij de handen in mekaar geslagen voor een jaaroverzicht. Aan de hand van de tekeningen van Meersman ontleedt De Vadder in ‘Bang!’ de gebeurtenissen van het afgelopen jaar. De titel mag je bewust in het Nederlands en het Engels lezen. Voor de VRT-journalist was 2016 een kanteljaar. “We gaan een aantal zekerheden missen”, luidt het. Een aantal ministers nam ontslag (Annemie Turtelboom, Joëlle Milquet, Jacqueline Galant), de wereld nam afscheid van een generatie atleten (Mohammed Ali, Johan Cruyff) en artiesten (David Bowie, Leonard Cohen, Toots Thielemans).

De dood van de Cubaanse leider Fidel Castro illustreert voor De Vadder ook dat we dit jaar afscheid hebben genomen van een tijdperk. Het wordt ook even zoeken hoe we met het nieuwe wereldbeeld zullen omgaan. Denk maar aan Groot-Brittannië na de Brexit en de Verenigde Staten onder president Donald Trump. “Ons vertrouwde wereldbeeld is overhoop gehaald en dat maakt ons bang”, meent De Vadder.

Wat de Wetstraatjournalist eveneens bang heeft gemaakt, zijn de aanslagen van 22 maart op de luchthaven van Zaventem en in de Brusselse metro. Hij stipt daarbij aan dat angst andere woorden doen gebruiken. We hebben het veel minder over allochtonen en migranten, of vreemdelingen en vluchtelingen. “We spreken meer en meer over moslims. We dreigen de identiteit van verschillende mensen te verengen tot één aspect van hun identiteit, namelijk hun geloof. Die nieuwe breuklijn is aanwezig in onze samenleving.”

De publicatie van het jaaroverzicht gaat opnieuw gepaard met een theatertournee. Samen met Jan De Smet (bekend van De Nieuwe Snaar) heeft De Vadder een twintigtal optredens op het programma staan.

‘Bang!’ is verschenen bij uitgeverij Vrijdag, telt 119 bladzijden en kost 14,95 euro.

bron: Belga