Carlsen viert verjaardag met nieuwe wereldtitel

AFP / E. Alvarez

De Noor Magnus Carlsen volgt zichzelf op als wereldkampioen. Op de dag van zijn 26ste verjaardag versloeg hij zijn Russische uitdager Sergey Karjakin in de tiebreak.

Voor aanvang van de tweekamp om de wereldtitel gold Carlsen als de grote favoriet om zichzelf af te lossen. De voorbije weken had de Noor het in New York allesbehalve onder de markt tegen Karjakin, die goed voorbereid aan het WK begon en doorheen de verschillende partijen meermaals zijn defensieve knowhow liet bewonderen.

Zo eindigde het gros van de twaalf klassieke partijen op remise. Carlsen en Karjakin wonnen elk slechts één partij, goed voor een 6-6 eindstand.

Tiebreak

Voor de derde keer in de geschiedenis van het WK moest een tiebreak dus beslissen over winst en verlies. In die tiebreak wordt er volgens de regels van het snelschaken gespeeld, wat betekent dat beide grootmeesters per spel slechts 25 minuten bedenktijd krijgen.

Net als de klassieke partijen waren ook de rapid games erg spannend, met opnieuw twee remises op rij. In de derde partij kon Carlsen met de zwarte stukken dan toch het verschil maken.

Hij dwong Karjakin zo om in de vierde rapidpartij zijn stellingen te verlaten om nog een kans te maken op de wereldtitel, maar een knappe matcombinatie van Carlsen besliste er anders over.

1 miljoen euro

Voor de Noor is het de tweede keer dat hij erin slaagt om zijn titel te verlengen sinds hij in 2013 voor het eerst wereldkampioen werd. Eerder deed hij dat ook in 2014, toen hij de Indiër Vishy Anand versloeg. Carlsen houdt aan zijn overwinning ook een cheque ter waarde van 1 miljoen euro over.