Urne met as van Castro verlaat Havana voor tocht door Cuba

Urne met as van Castro verlaat Havana voor tocht door Cuba
Urne met as van Castro verlaat Havana voor tocht door Cuba

De urne met de as van Fidel Castro heeft woensdagmorgen Havana verlaten voor een tocht van vier dagen door Cuba. Bestemming is Santiago, de bakermat van de Cubaanse Revolutie, waar zijn as zondag wordt begraven.
Na twee dagen eerbetoon op het Plaza de la Revolución (Plein van de Revolutie) begon het stoffelijk overschot van Fidel Castro aan zijn laatste tocht. De tocht van 950 kilometer gaat in de omgekeerde richting als die die Castro aflegde eind jaren vijftig in de strijd tegen Fulgencia Batista, de dictator die steun genoot van de Verenigde Staten. De assen liggen geborgen in een cederhouten kist, gewikkeld in een Cubaanse vlag en beschermd onder een glazen stolp. Een legerauto trekt de aanhangwagen met de kist op voort.

Het konvooi vertrok om 07.16 uur (13.16 uur in België) aan het ministerie van Defensie. Onder de aanwezigen waren regeringsleden, functionarissen van de Communistische Partij en de weduwe van Fidel Castro, Dalia Soto del Valle. Honderdduizenden Cubanen zagen vanachter een kordon de “Vrijheidskaravaan” van zeven voertuigen passeren. Ze wuifden met vlaggen en juichten het konvooi toe.

Na een reis van vier dagen zal Fidel Castro zondag worden begraven op het kerkhof van Santa Ifigenia de Santiago, naast het mausoleum van José Marti, de Cubaanse onafhankelijkheidsheld die Fidel Castro inspireerde. Met de begrafenis komt een eind aan de negen dagen van nationale rouw die zijn broer en opvolger Raúl Castro vrijdag afkondigde na zijn overlijden.

De eerste belangrijke stop van de processie zou Santa Clara moeten zijn, waar in een mausoleum de assen van zijn strijdmakker Ernesto “Che” Guevara rusten. De Argentijnse guerillero overleed in 1967.

Bron: Belga