Strijd tegen IS – Internationale coalitie erkent dat bombardement op Syrische troepen vergissing was

De internationale coalitie tegen de groep IS (Islamitische Staat) heeft erkend dat ze op 17 september bij Deir ez-Zor, in het oosten van Syrië, per vergissing een luchtaanval heeft uitgevoerd op troepen gelieerd aan het Syrische bewind. Volgens het Pentagon hebben “vergissingen” en “menselijke factoren” ertoe geleid dat de coalitie de troepen van het Syrische bewind voor jihadisten aanzag, en dat ze tot het bombardement overging waarbij ongeveer 90 doden vielen volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten.
De bombardementen van 17 september werden uitgevoerd door Amerikaanse, Australische, Deense en Britse vliegtuigen, aldus de Amerikaanse generaal Richard Coe, die verantwoordelijk is voor het onderzoek naar het incident.
Het Syrische regime had de door de VS-geleide coalitie ervan beschuldigd opzettelijk zijn troepen te hebben gebombardeerd en bondgenoot Rusland had de kwestie ter sprake gebracht bij de Verenigde Naties. De Verenigde Staten hadden na het bombardement hun spijt uitgedrukt, maar hadden nooit formeel hun verantwoordelijkheid erkend.
Er zullen geen sancties uitgesproken worden tegen het personeel van de coalitie in verband met het bombardement, zo blijkt nog uit het rapport van het onderzoek. “Het onderzoek toonde aan dat de beslissingen om het doelwit als Daesh (het Arabisch acroniem van IS) te identificeren werden ondersteund door de informatie die op dat moment beschikbaar was”, aldus het Australische ministerie van Defensie in een mededeling.

Bron: Belga