Ontbossing regenwoud in Brazilië fel toegenomen

De ontbossing van het regenwoud in het Braziliaanse Amazonegebied is sinds vorig jaar met 29 procent gestegen. Van augustus 2015 tot eind juli dit jaar is in het regenwoud een areaal van 7.989 vierkante kilometer verwoest. Dat staat in een rapport dat door het staatsinstituut voor milieuwetenschappen INPE is gepubliceerd. Dat komt ongeveer overeen met de oppervlakte van de provincies Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen samen. Het gaat om het grootste verlies aan bos sinds 2008. Daardoor is 130 miljoen ton CO2 veroorzaakt, of tweemaal de jaarlijkse emissie van heel Portugal, verklaarde Tasso Azevedo van het Braziliaans Observatorium voor Broeikasgas.

Reden voor de ontbossing is de benodigde ruimte voor veeteelt en sojaplantages, bovendien worden vele tropische boomsoorten illegaal geveld om met het edele hout veel geld te verdienen. Een jaar geleden bedroeg de ontbossing 6.207 vierkante kilometer, een stijging van 24 procent in vergelijking met het jaar voordien. De natuurbehoudsorganisatie WWF omschreef de cijfers als een gevaarlijke trend. “De ontbossing neemt sinds het historische dieptepunt in 2012 met 4.571 vierkante kilometer weer toe. “Gezien de politieke situatie in Brazilië kan de nieuwe statistiek ook slechts een voorteken zijn van nog grotere verwoestingen”, meent Christoph Heinrich van WWF Duitsland.

De linkse presidente Dilma Rousseff werd eind augustus uit haar ambt ontheven. Haar conservatieve vicepresident Michel Temer volgde haar op. Hij kreeg bakken kritiek over zich heen met de benoeming van Blairo Maggi tot nieuwe minister van Landbouw, een van de grootste sojaproducenten. Er is veel druk om de politiek rond de beschermde gebieden uit economische belangen te versoepelen.

bron: Belga