“Nog steeds kinderarbeid in palmoliesector”

Nog steeds kinderarbeid in palmoliesector
Nog steeds kinderarbeid in palmoliesector

Levensmiddelengiganten als Nestlé, Colgate-Palmolive en Unilever gebruiken palmolie waarvoor in Indonesië jonge kinderen aan het werk zijn geweest. Dat staat in een nieuw rapport van Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie roept de multinationals op om beter na te gaan waar ze hun palmolie vandaan halen.
Amnesty heeft onderzoek gedaan naar de grote palmolieleverancier Wilmar en trof op plantages jonge kinderen aan van 8 tot 14 jaar die zwaar fysiek werk moesten doen. Naast kinderarbeid was er ook sprake van mensen die gedwongen werden om voor een hongerloontje te werken. Ook werden arbeiders blootgesteld aan gevaarlijke stoffen en was het vaak slecht gesteld met de veiligheid.
Dat dit alles kan gebeuren komt volgens Amnesty omdat westerse bedrijven niet goed checken hoe het er op de plantages aan toegaat. Wilmar draagt al jaren een keurmerk dat aangeeft dat alles wel snor zit met de arbeidsomstandigheden. Maar in de praktijk controleert nooit iemand of wat het bedrijf op papier beweert allemaal wel klopt, stelt een woordvoerder van Amnesty.
In totaal konden de onderzoekers banden vinden tussen Wilmar en negen multinationals (AFAMSA, ADM, Colgate-Palmolive, Elevance, Kellogg’s, Nestlé, Procter & Gamble, Reckitt Benckiser en Unilever). De organisatie wil dat de levensmiddelenconcerns Wilmar aanspreken op de misstanden. Ook zouden ze helder aan de consument moeten uitleggen in welke producten de palmolie van Wilmar precies is verwerkt. Volgens Amnesty is het nu niet duidelijk of het goedje ook in bijvoorbeeld Knorr-soep, Dove-zeep of Ola-ijsjes zit. Daardoor zou consumenten de mogelijkheid worden ontnomen om zelf een afweging te maken.
Daarnaast roept Amnesty de Indonesische autoriteiten op om de toepassing van de wetgeving beter te controleren en om de schendingen van de mensenrechten die in het rapport zijn opgenomen te onderzoeken.

Bron: Belga