N-VA begraaft tobintaks, maar Europa rekent op “blijvende Belgische steun”

N-VA begraaft tobintaks

Europees commissaris voor economische en financiële zaken, de Fransman Pierre Moscovici, “rekent op de blijvende steun van de Belgische regering” voor de Europese taks op financiële transacties. Regeringspartij N-VA wil die zogenaamde tobintaks nochtans begraven. De tobintaks is een taks op financiële transacties waar op Europees niveau op gebroed wordt. Tien landen, waaronder België, onderhandelen er al jaren over. Begin volgende maand komt een compromisvoorstel op tafel bij de Europese ministers van Financiën. Op dat moment moet ook minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zich over de taks uitspreken.

Dinsdag echter riep N-VA haar coalitiepartners in de federale regering op om de stekker uit de taks te trekken. “De tijd lijkt rijp om na een lange lijdensweg de stekker uit de taks te trekken en het nieuwe belastingidee te begraven”, schreef Europees Parlementslid Sander Loones (N-VA) in een opiniestuk in De Tijd. “De belasting heeft meer nadelen dan voordelen. Het is een toonbeeld van een fausse bonne idée.”

“De taks op financiële verrichtingen ligt mij nauw aan het hart”, zei eurocommissaris Moscovici woensdag in de Kamercommissie over het fiscale fraudeschandaal Panama Papers. “Ik reken op de blijvende steun van de Belgische regering en het parlement om de strijd te voeren. Ik weet dat er debatten zullen zijn en dat het niet eenvoudig ligt, maar België moet zijn plaats behouden.”

bron: Belga